Castelul Bran
Castelul Bran este bijuteria arhitecturală medievală a Transilvaniei și ambasadorul numeroaselor mituri folclorice venite din negura timpului. A fost ridicat în secolul a XIV-lea, la granița de est a Regatului Maghiar, prin dispoziția regelui Ludovic I de Anjou și a marcat vama dintre Transilvania și Țara Românească până în secolul al XIX-lea.
Castelul a fost, pe rând, cetate medievală, vamă, reședință regală – locuința cele mai iubite regine a României, iar din 1957 a devenit muzeu de stat. Din 2009, castelul Bran a trecut în administrarea privată și a revenit la viață, devenind cea mai populară destinație turistică din România.
În mentalul universal, castelul Bran este reședința nocturnă a Contelui Dracula.
În secolul al XIX-lea, scriitorul irlandez Bram Stoker a citit cu pasiune relatările călătorilor prin Transilvania, a fost cucerit de mitologia locului, a studiat arhitectura castelului Bran în gravurile de epocă și a descoperit, în cronici, personalitatea fascinantă a domnitorului Vlad Țepeș. Astfel, Bram Stoker a avut revelația personajului Dracula, lansând în 1897 romanul cu același titlu.
Când deschideți poarta Castelului Bran, pășiți într-un univers unic, în care lumi, epoci, culturi, sunete și gusturi diferite se împletesc în piatră, în lemn, în lumină și în oameni. Expozițiile interactive, evenimentele private, activitățile sportive, nopțile de Halloween, de Sfântul Andrei, Focul lui Sumedru – fac din domeniul Bran un loc și un moment de referință în peisajul cultural european.